Dark Tea Garden prémium posztfermentált Hei Cha "csokoládé" (csokoládé tábla formára préselt) (50g)
/50g "teacsoki", egy fél tábla, 10 kocka teát jelent, doboz nélkül/
Az újabban gyártott hei cha teák közül ez az elképzelhető legjobb minőség, bár megjegyzem, hogy a hei chák között a minőségi különbség, és élvezet másképp jelentkezik, mint a többi tea esetében. A szokásos aroma, öntet, íz szentháromságon és az "erőn" kívül itt jelentkezik még egy komponens, amit úgy neveznék, hogy tartalom, ami a tea élő flóra tartalmától és annak a tea érzékszervi sajátosságain belül elfoglalt helyét és arányait jelenti. Talán nem szokás feljegyezni, de valóban létezik, érzékelhető és lényeges. Mert lehet egy hei cha kevésbé finom, kiegyensúlyozott, de tapintható a tartalmassága. Ez a tea viszont nagyon finom, már-már giccses ebben a noir műfajban magányosnak nem nevezhető délut! ánokon.
A "teacsoki" egy kockája 5 gramm, ami nagyjából 1, 5l tea elkészítésére elegendő. Nem véletlenül aranyozzuk a nevét, az öntet is ragyog és aranyos.
Sok tea élmény után az első tíz között jár neki hely!
Elkészítéséhez használjon 95 Co-os vizet.
Megfelelő tárolás mellett minőségét évtizedekig megőrzi.
A Hei Cha:
Egy olyan teacsaláddal találkozunk, ami voltaképpen minden teák kezdete. Az ember ősidők óta tudatában volt anak, hogy a teák a fermentáció révén átalakulnak. Bár a teát történetének nagy részében zöld teaként, gőzölve, vagy besütve „ konzerválták”, már a kezdetektől fogva ismerték azt a különös folyamatot, ami a tea készresütése után mindenképpen elkezdődött és hosszú idő alatt átalakította azt. A tea természetes öregedése, amiben gombák és más mikroorganizmusok vállalnak aktív részt, teljesen szokatlan új í! zeket, illatokat, illóolajokat hív elő, vagy emel ki a t! eában. Azt a folyamatot, amelynek révén a tea az első gyártási fázist követően, hosszú idő alatt mikroorganizmusok által vezérelt fermentáción esik át, a kínaiak houfajiao-nak 后 发 酵 (szó szerint utólagos fermentáció) nevezik. Az utólagos fermentáció során beoltott, az eredetileg egyáltalán nem fermentált zöld tea sötét tónust vesz fel, sokszor jól látható a gombák tevékenységének konkrét nyoma, illatban pedig már pár 3-4 év eltelte után feltűnőekké válnak a pincés, földes, tipikusan érett jegyek. A beoltást részben a természet, részben az ember végzi, ebben a szakaszban fontos szerepet kap a tea csomagolása, bambuszcsíkok, bambuszlevél, pálmalevél, rizspapír, ami a már említett mikroorganizmusokat hordozza, a teát jól szellőző, de bezárt kasban tartja. Az évek alatt besötétűlő, eredetileg tehát zöld, de nem teljesen lezárt teákat, amik hosszú évti! zedek alatt érnek tökéletesre, hei cha (黑 茶 ), azaz fekete tea néven nevezzük. Mivel a fekete tea mást (vöröset) jelent, ezért lehet, hogy érdemesebb a magyar nyelvben a sötét, vagy posztfermentált tea kifejezést meghonosítanunk, vagy egyszerűen mondhatunk hei chát, más kérdés, hogy ezt nemigen fogja érteni senki, és állandóan magyarázkodásra szorulunk. Ezek a teák Kína legkülönfélébb vidékein ismertek, elsősorban Guangxiban, Hunanban, Anhuiban, Hubeiben és Szecsuánban, de nagyra értékelnek (de sokkal kisebb mértékben használnak) ehhez hasonló teákat Koreában és Japánban is. A hei chák nyugaton szinte teljesen ismeretlenek, ami azért meglehetősen paradox, mert a zöld teák mellett ezek a teák játszották a főszerepet a tea korai európai történelmében, ezek uralták a XVII-XVIII. században Európa kávé és teaházait, a ma ismert fekete – tehát vörös - teák csak a XIX! . sz elejétől váltak meghatározóvá az importban.
Hei Chák! utaztak az orosz teakaravánokban, ezeket a teákat tették a perzsa és mongol szamovárokba és a tibeti jakvajas teákba. Hai chának számít ma tágabb értelemben minden érésre alkalmas tea, beleértve a sheng puerht. Igazi tőzsgyökeres tea minden bambuszkosárban érlelt tea, tehát Liu Bao, L’ iuan bambusz tea, Kang Zhuan, stb…. Ezeket a teákat egészséges mivoltuk miatt nagy megbecsülés övezi, sokfelé gyógyszerként ajánlják mindenféle bajra.
A természet által vezényelt utólagos fermentáció (érlelés) mindemellett meglehetősen lassú folyamat, legalább 10-15 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy teán az érés jelei érdemlegesen megmutatkozzanak. Ez kényelmetlen és drága. Sok évszázaddal ezelőtt kialakultak már a fent említett teavidékek üzemeiben azok a módszerek, amivel az ember felgyorsítja ezt a folyamatot. Az ember által vezérelt, kontrollált utólagos fermentáció neve a Ren Gong Fa ! Jiao 人 工 发 酵. Ebbe a kategóriába tartozik az előbb említett teák közül sok fajta és tulajdonképpen minden shu puerh. Valahol azt olvasom, hogy a hei cha rettentően keserű. Ezzel szemben a hei cha rettentően finom, hosszú és édes tea. Minél öregebb, annál tisztább és édesebb.
Jelenlegi ára: 1 990 Ft
Az aukció vége: 2016-02-16 12:49 . Dark Tea Garden aranyos fekete Hei Cha csoki (50g) - Jelenlegi ára: 1 990 Ft